viernes, 3 de junio de 2011

Aye-Aye; un animal poc conegut.

L'Aye-ye (Daubentonia madagascarensis) és un primat estrepsirrí endèmic de Madagascar, emparentat amb els lèmurs. La seva estrafalària apariència fa que es consideri el responsable de l'origen de la paraula ''lèmur'', que vol dir en llatí ''esperit nocturn''. És l'únic representant viu del seu gènere (Daubentonia), familia (Daubentonidae) i infraordre (Chiromyiformes), el que deixa clar la seva raresa. Només es coneix una espècie pròxima a aquest, l'Aye-aye gegant (Daubentonia robusta), que es va extinguir cap al 1920.

El pelatje és llarg en tot el cos, sobretot la cua, i el color és totalment negre menys la cara, que s'aclara fins blanc. Els adults arriben fins al tamany d'un gat domèstic, 40 cm de cap a cua, i 55cm de cua. Pesa de dos a tres kilos i pot viure fins a 23 anys. Té orelles àmplies i uns grans ulls grocs. Té un olfacte bastant fi.
Són animals arborícoles d'habitats nocturns. S'alimenten de larves d'insectes que troben sota l'escorça dels arbres, localitzant-les amb cops de cap. És únic entre mamífers. Per aconseguir-ho, fa servir el seu  llarg i ossut tercer dit i distingeix qualsevol petita perturbació en el soroll que produeix el colpeig gràcies a les seves orelles.

L'hàbitat de l'aye aye és la selva tropical que cobreix l'est de Madagascar, on es localitza en la part més alta dels arbres. En la seva dieta hi inclou fulles i fruits, primer rosegant la closca i després introduint el dit llarg per recollir la pulpa com si fos una cullera.
La destrucció de la selva  ha fet que s'apropi a l'extinció. Es va pensar durant un temps que havia desaparegut, fins que es va redescobrir el 1961. El govern de Madagascar ha pres mesures per protegir-lo a ell i al seu hàbitat.

Les femelles pareixen solament una cria, i la porten a l'esquena durant els seus primers mesos. Durant el dia es refugien als nius similars als dels ocells, i després els canvien al cap d'una temporada. Estan situats en les bases de les rames, a més de 12 m d'altura.

El folklore malgatxe considera l'aye-aye una criatura màgica. Té un rostre molt expresiu i al ser nocturn, ràpid i gran saltador, ha fet que es disparin les supersticions. La anomalia del dit llarg fa agafar temor als pobles. Es diu que si apunta a una persona amb ell, aquesta es mor després d'una forma horrible.

No hay comentarios:

Publicar un comentario